Ont i lederna

Att ha ont i lederna är i överlag rätt så vanligt, och blir ofta vanligare ju äldre man blir. Ledvärk kan bero på ett antal olika anledningar; infektioner och inflammationer är vanliga bovar i detta spel, men även åldersförändringar kan orsaka värk i lederna.

Vid ledvärk känns lederna ofta stela och ömma, men ibland kan man även se märkbar svullnad och de kan kännas varmare än normalt. Ledvärk kan många gånger förebyggas genom att hålla sig aktiv i vardagen och se till att motionera regelbundet. Detta är fallet för praktiskt taget alla former av ledvärk, även för de mer allvarliga formerna.

Då värken sitter i höft, knä och fotleder kan ledvärken även vara ett resultat av övervikt, vilket ju ger ytterligare anledningar till att röra på sig mer. Bara en viktnedgång på några kilon kan i dessa fall vara till stor hjälp.

Återkommande eller långvariga besvär med ledvärk är anledning nog att boka en tid hos sin lokala vårdcentral. Om dock svullnad plötsligt uppstår samtidigt som man får feber eller känner sig riktigt sjuk bör man söka sig till en akutmottagning. Desamma gäller om man får rodnad, svullnad och kraftig smärta i en större led.

En vanlig ledsjukdom som många drabbas av när de blir äldre är artros. Vid denna sjukdom bryts brosket i en eller flera leder ned. Detta är så vanligt att det drabbar omkring 25 % av alla över 45 år. Vanlig behandling inkluderar kortisoninjektioner och antiinflammatoriska läkemedel, men långvarig användning av dessa har en negativ inverkan på skelettets styrka. Man har även sett fördelar med att använda MSM, som är organiskt svavel, vid just artros.

Beror dock ledvärken på en infektion är detta något som brukar gå över ganska snabbt. Om det är en bakterieinfektion behandlar man själva infektionen, men är det en virusinfektion går den ofta över av sig själv. Vid långvariga besvär kan det dock finnas anledningar att behandla med inflammationshämmande mediciner.

Sorry, the comment form is closed at this time.